Uručeni ugovori o stipendiranju, najperspektivnijim sportistima i sportskim stručnjacima

Uručeni ugovori o stipendiranju, najperspektivnijim sportistima i sportskim stručnjacima

Pokrajinski sekretarijat za sport i omladinu šestu godinu za redom stipendira najbolje perspektivne i talentovane sportiste i pruža podršku stručnom usavršavanju sportskih stručnjaka.

Danas, 23. maja u Svečanom holu Pokrajinske vlade okupili su se sportisti, roditelji, treneri, predstavnici granskih saveza, sportskih institucija i medija. U svom obraćanju prisutnima, pokrajinski sekretar za sport i omladinu gospodin Vladimir Batez istakao je da projekat Sportski talenti Vojvodine živi od 2012. godine sa ciljem identifikacije mladih talentovanih sportista, kontinuiranog praćenja njihovih rezultata, permanentnog testiranja u Pokrajinskom zavodu za sport i medicinu sporta i ulaganja u njihov razvoj i napredak.

„Učešće Anje Crevar i Viktora Nemeša na Olimpijskim igrama u Brazilu pokazuju koliko je važna i značajna podrška u kadetskom i juniorskom uzrastu. Ove godine obezbedili smo dodatna sredstva za stipendije za sportiste neolimpijskih sportova i podršku mladim sportskim stručnjacima; za nas u Sekretarijatu nema razlike između olimpijskih i neolimpijskih sportova.“

U 2017. godini poziv za predlaganje kandidata za stipendiranje upućen je svim pokrajinskim granskim savezima, nadležnim za olimpijske i neolimpijske sportske grane. Svoje predloge dostavilo je 30 saveza za 127 kandidata, 77 sportista i 51 sportistkinju. Kandidati su uzrasta 14 do 20 godina i pored naslova nacionalnih prvaka u svojim uzrasnim kategorijama, većina ih ima i veoma značajne međunarodne rezulatate. Na predlog stručne Komisije, pokrajinski sekretar za sport i omladinu doneo je odluku da se stipendira 77 sportista i sportistkinja iz 30 sportova, 42 sportista i 35 sportistkinje u mesečnom neto iznosu od 15.000,00 dinara.

Savezi olimpijskih i neolimpijskih sportova su predlagali i perspektivne mlade trenere za stručno usavršavanje. Od ukupno 25 predloga iz 24 sporta, u okviru godišnjih programa pokrajinskih sportskih saveza finansiraće se 16 sportskih stručnjaka, od kojih su dve sportske stručnjakinje. Interesantno je da su one jedine bile i predložena od strane svojih saveza Teniskog saveza Vojvodine i Kuglaškog saveza Vojvodine. Ukupno opredeljena sredstva za ove namene su 4 miliona dinara.

Odlukom Pokrajinskog sekretarijata za sport i omladinu po prvi put su stipendije dodeljene i za igrače američkog fudbala. Pravo da ponesu titulu “perspektivnih i talentovanih sportista” izborili su Nemanja Vučković iz Kikinde i Stefan Borković iz Inđije.

Lista stipendista
Lista trenera

Izvor: www.sio.vojvodina.gov.rs