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IFAF rule changes 2015 
11th February 2015 
Changes agreed for adoption in 2015. This list includes all NCAA changes for 2014 (unless repealed by subsequent changes). 

1 Rule changes 
Rule Change Notes 

Introduction Some administrative rules allow competitions to stipulate in their regulations what course 
of action is to be followed. (A National Federation may decide the policy for all 
competitions under its jurisdiction.) 

Emphasise that if a national federation wishes to adopt 
regulations (on certain designated rules only) that apply in all 
competitions under its jurisdiction, it may do so. 

1-4-5-c-2 Numerals not in contrast with the jersey: Clarification of 2014 Interpretation  
Add paragraph d to Rule 1-4-5-c  
d. Teams wearing jerseys that do not conform to this rule will be asked to change 
into legal jerseys before the game and before the start of each quarter until the 
jerseys are changed. PENALTY - Officials shall charge a team timeout at the start 
of each quarter until the jerseys are changed 

Introduces specific penalty for teams wearing illegal jerseys. 

1-4-10 
Exception 2 

Add:  
A device for transmission of data specifically and only for the purposes of health 
and safety. 

Permit monitoring devices on players. 

1-4-11-c Amend: 
2. Permit camera on any official (not just umpire). 
Add: 
4. A team videographer may be in the team area as one of that team’s credentialed 
individuals. 

It was arbitrary that only the umpire could wear a camera. 
Teams may also video the game from within the team area. 

2-27-6 Clarification of an airborne player  
Amend paragraph b of Rule 2-27-6 
b. An airborne player is a player not in contact with the ground because he leaps, 
jumps, dives, launches, etc., in other than normal running action. 

See also the change to 2-27-15, 

2-27-14-b Classify receiver of a backward pass as a Defenseless Player  
Amend to read:  
“b. A receiver attempting to catch a forward pass or in position to receive a backward 
pass…”  

Give similar protection to receivers of a backward pass. 
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2-27-15 New Article 15 to Rule 2-27: 
Player Out of  Bounds and In Bounds  
ARTICLE 15. a. Out of Bounds  
1. A player is out of bounds when any part of his body touches anything other 
than another player or a game official on or outside a boundary line.  
2. An out-of-bounds player who becomes airborne remains out of bounds until he 
touches the ground in bounds without simultaneously being out of bounds. 
b. In Bounds  
1. An inbounds player is a player who is not out of bounds.  
2. An inbounds player who becomes airborne remains in bounds until he is out of 
bounds. 

Clarification of Inbounds and Out-of-Bounds Player. 
An airborne player's status in/out of bounds is now determined 
by where he took off from, not where he lands. 

2-27-16 Add: 
a. A coach is a person subject to the rules who, while in the team area or coaching 
box observes the game and/or gives instructions to players and substitutes. 
b. A player/coach is regarded as being a coach when in the team area or coaching 
box and as a player or substitute otherwise. 
c. Each team shall designate a coach as its head coach, and so identify him on the 
roster form and to the Referee. 

Necessary to distinguish whether a player/coach would be 
subject to the 2 x UC disqualification rule. 

3-1-3 Add: 
Competitions may adopt regulations to forego the tiebreaker system if the scores 
are tied at the end of a regular season game. In that event, the game shall be 
terminated and the result shall stand as a tie. 

Some national federations or particular competitions may want 
to allow ties. 
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3-2-1 Add: 
Competitions may adopt regulations to vary the playing time in a game to 60, 48, 
40 or 32 minutes, provided the four periods are of equal length. 
Add: 
c. It is strongly recommended that game management schedule the kickoff time 
no later than four hours before darkness (defined as the time of local sunset or 
the time at which any artificial lights must be switched off). 
d. If a game (delayed by five or more minutes) kicks off less than 3½ hours before 
darkness, playing time shall be limited to a maximum of 48 minutes.  
e. If a game (delayed by five or more minutes) kicks off less than 3 hours before 
darkness, playing time shall be limited to a maximum of 40 minutes. 

Some national federations or particular competitions may want 
to play 15-minute quarters, or set a lower maximum time for 
games. 
Standardisation of procedures for shortening the game when it 
kicks off late. Does not apply if the game is scheduled late. 
Does not apply if artificial lighting is available (unless it must 
be switched off at a specific time). 

3-2-4 40-second clocks will be used even when there are no stadium clocks (or the stadium 
clocks are defective). 

Adopt NCAA 40/25-second clock in all games. 
An official on the field will keep the 40-second clock and signal 
when 10 seconds remain. 
In the Manual of Football Officiating the clock responsibilities 
will become: 

 3-man 4-man 5-man 6-man 7-man 8-man 

Game LJ LJ LJ FJ FJ FJ 

Play R R BJ SJ BJ BJ 
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3-3-2 Add: 
If the margin in the score is more than 34 points, a running clock will apply. The 
clock will stop only for reasons marked * below. For other events listed here, the 
clock will keep running. Competitions may adopt regulations to (i) forgo the 
running clock rule completely; (ii) forgo the rule only in the first half of a game; or 
(iii) reduce the score margin below 34 points. 
The asterisked clock rules are: 
d-5: charged timeout 
d-6: ball becomes illegal 
d-7: violation of mandatory/illegal equipment 
d-12: period ends 
e-4: complete penalty 
e-5: injury timeout 
e-7: measurement 
e-10: coach's conference or replay challenge 
e-11: media timeout 
e-12: discretionary timeout 
e-17: either team commits a dead-ball foul 

Some competitions or authorities allow a "running clock" when 
the score reaches "blowout" proportions. This rule 
standardises that. 
If the margin drops to 34 or less, normal clock rules resume. 
It is hoped that competitions will experiment with the 
appropriate number of points (but no more than 34) and report 
back on its effectiveness. 

3-3-8-b Amend: 
Unless a visual game clock is the official timepiece, the referee also shall inform each 
field captain and head coach when two minutes or less of playing time remain in each 
half. He may order the clock stopped for that purpose. If the game clock is running at 
2'00 and the ball is dead, the clock shall be stopped and the two-minute warning 
given then. If the ball is live at 2'00, the two-minute warning shall be given after 
the ball becomes dead.  
1. The play clock may be interrupted for this purpose, and shall then be reset to 25 
seconds. 
… 
3. Competitions may adopt regulations that even if a visual game clock is the 
official timepiece, a two-minute warning shall still be given. 

Standardise the two-minute warning procedure so (like the 
NFL) it cannot occur before 2'00. The old rule was interpreted 
inconsistently. 
Secondly, a competition may wish to always have a two-
minute warning so that, for example, games played in 
stadiums with game clocks have the same clock-stopping 
opportunities as those without. 
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3-2-4-c-13 and 
3-3-9 

After a Team B helmet comes off in the last minute of a half, set the play clock to 40 
seconds. 

This makes the rule consistent with Rule 3-3-5 for injuries. 
The common procedures of 10-second subtractions for fouls, 
injuries and helmets coming off have been moved to a new 
Rule 3-4-5. 

3-5-3-c Amend Rule 3-5-3-c:  
“If officials do not detect the excessive number of players until during the down or after 
the ball is dead, or if Team B players have entered the field just before the snap but 
have not been in the formation, the infraction is treated as a live-ball foul.” 

Clarify the circumstances under which more than eleven 
players on defense will be a live-ball foul. Late Team B excess 
substitutions are treated as live-ball fouls. 

6-3-11 Amend: 
If a scrimmage kick untouched by Team B after crossing the neutral zone is batted in 
Team B’s end zone by a player of Team A, it is a violation for illegal touching (Rule 6-3-
2). The spot of the violation is Team B’s 20-yard line. This is a special case of batting 
in the end zone and is not a foul. 

There is no foul if Team A bats a scrimmage kick in Team B's 
end zone. 

7-2-5 Amend: 
When a backward pass or fumble comes to rest inbounds and no player attempts to 
secure it, the ball becomes dead and:  
(a) If in advance of the spot of the pass/fumble, the ball belongs to the 
passing/fumbling team at the spot of the pass/fumble.  
(b) If behind the spot of the pass/fumble, the ball belongs to the passing/fumbling 
team at the dead ball spot. 

No cheap touchdowns when nobody secures a backward pass 
or fumble in the end zone. Instead it is treated like a fumble 
out of bounds. 

9-1 penalty 
statement, 
7-3-12 and 
10-2-2-e 

Personal Fouls by Team B on Pass Plays--Clarification of Enforcement  
Addition to 9-1 Penalty statement  
For Team B personal fouls during a legal forward pass play (Rules 7-3-12 and 10-
2-2-e): Enforcement is at the end of the last run when it ends beyond the neutral 
zone and there is no change of possession during the down. If the pass is 
incomplete or intercepted, or if there is a change of team possession during the 
down, the penalty is enforced at the previous spot.  
New article Rule 7-3-12 
Team B Personal Fouls During Legal Forward Pass Play  
Penalties for personal fouls by Team B during a completed legal forward pass 
play are enforced at the end of the last run when it ends beyond the neutral zone. 
If the pass is incomplete or intercepted, or if there is a change of possession 
during the down, the penalty is enforced at the previous spot. (Rule 9-1 Penalty) 

All Team B personal fouls on pass plays now have penalty 
enforcement like roughing the passer was previously. This 
means a foul before or during the pass can be tacked on to 
the yards achieved by a completion. 
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New Rule 10-2-2-e: 
For Team B fouls during a legal forward pass play: 
1. Penalty enforcement for Team B for personal fouls is at the end of the last run 
when it ends beyond the neutral zone and there is no change of team possession 
during the down. (Rule 7-3-12) 
2. If the pass crosses the neutral zone and Team B commits a contact foul against 
an eligible receiver beyond the neutral zone before the ball is touched, the penalty 
includes an automatic first down. (Rule 9-3-4-e) 

9-1-3 and 
9-1-4 

Add: 
The 15-yard penalty is not enforced if the Instant Replay Official reverses the 
disqualification. 

If replays decides the action was not targeting, there will be no 
yardage penalty enforced, unless the action was still a 
personal foul (e.g. roughing the passer). 

9-1-3 and 
9-1-4 and 
2-35-1 

Amend Rule 9-1-3 to read:  
“No player shall target and make forcible contact against an opponent with the crown 
(top) of his helmet.”  
Amend Rule 9-1-4 to read:  
“No player shall target and make forcible contact to the head or neck area…” 
Amend 2-35-1 to read: 
""Targeting" means that a player takes aim at an opponent for purposes of attacking with 
forcible contact …" 

Replaces the wording "initiates contact". 
The aim is to judge targeting based on the force of the contact 
rather than its initial location. 

9-1-9 Low hits on passers  
Add new paragraph b. (The current article becomes paragraph a.)  
When an offensive player is in a passing posture with one or both feet on the 
ground, no defensive player rushing unabated shall hit him forcibly at the knee 
area or below. The defensive player also may not initiate a roll or lunge and 
forcibly hit this opponent in the knee area or below. [Exceptions. (1) It is not a foul 
if the offensive player is a ball carrier or simulated ball carrier not in a passing 
posture, either inside or outside the tackle box. (2) It is not a foul if the defender 
grabs or wraps this opponent in an attempt to make a conventional tackle. (3) It is 
not a foul if the defender is not rushing unabated or is blocked or fouled into this 
opponent.] 

An addition to the roughing the passer rule. Note that a pass 
doesn't have to be thrown for this to be a foul. 
It is not a foul to tackle around the legs – the foul is for hitting 
forcibly at or below the knee. 
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9-2-7 Add: 
The referee may require game management to remove any person from the 
playing enclosure who he believes poses a threat to the safety of persons subject 
to the rules or the officials, or whose behaviour is prejudicial to the orderly 
conduct of the game. The referee may suspend the game (Rule 3-3-3-a) while this 
takes place. 

A catch-all rule that gives authority to the referee to have any 
person removed from the stadium for these specific reasons. 
If during a tournament, we would expect the tournament 
director (as game management) to be consulted on this. 

9-6-2 Deleted Redundant because of other rules. 

11-2-1 Amend: 
The game shall be played under the supervision of four, five, six, seven or eight 
officials. 

Allow 8-man crews 

12-3-2-e Amend Rule 12-3-2-e 
e. Pass ruled forward or backward when thrown from behind the neutral zone.  
1. If the pass is ruled forward and is incomplete, the play is reviewable only if the ball 
goes out of bounds or if there is clear recovery of a loose ball in the immediate 
continuing action after the loose ball. If the replay official does not have indisputable 
video evidence as to which team recovers, the ruling of incomplete pass stands. 

Include Backward Pass Out of Bounds as a reviewable play. 

12-3-2-f Add: 
f. Location of the passer when he is obviously in the field of play and a ruling of 
intentional grounding would result in a safety by penalty. 

Allow Intentional Grounding to be reviewable in clearly obvious 
situations when the penalty results in a safety.  
 

12-3-3-j and k Add:  
j. Catch or recovery of a loose ball in the field of play or an end zone. 
k. Forward fumble that goes out of bounds with respect to a first down. 

Include recovery of a loose ball and fumbles near the line to 
gain as reviewable plays. 
 

12-3-5 Add:  
f. National federations may adopt regulations to permit review of: 
1. Any player disqualification. 

Allow replay to review any foul that led to a player 
disqualification.  
If halftime video review is also approved (Rule 12-8), then all 
disqualifications may be so reviewed. 
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12-8 Add: 

Half-time video review 
Purpose 
ARTICLE 1. Competitions may adopt regulations to permit disqualifications in the 
first half to be reviewed at half time. 
Source and location 
ARTICLE 2. The video source(s) and the location of the review will be determined 
prior to the game through mutual agreement of the teams and the Referee. The 
review will normally take place in the officials’ private secure location (e.g. their 
changing room). 
Process 
ARTICLE 3. a. As soon as possible during the intermission between halves the 
Referee will be provided a video of the play(s) in question for his review. 
b. The Referee will review the video to determine whether the disqualification is 
reversed. The decision of the Referee is final. 
c. The criterion for reversal is the same as in Rule 12-7-1. 

Sets out the procedure for a half-time video review. 
In NCAA rules, this is embodied in the penalties for rules 9-1-3 
and 9-1-4, which are the only disqualifications they allow to be 
reviewed. If a federation decides to allow it, then under IFAF 
rules all disqualifications can be reviewed this way. 

2 Editorial changes 
2.1 Consolidation 
1. Consolidate the common material in Rules 3-3-5, 3-3-9 and 3-4-4 concerning 10-second subtractions into new Rule 3-4-5. 
2.2 Definitions 
2. Rather than "runner", use "ball carrier or simulated ball carrier". 
3. Rather than "passer", use "forward passer". 
4. Rather than "blocking zone", use "free blocking zone". 
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